Bób w koperkowym sosie vinegrette

Bób w koperkowym sosie vinegrette
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis wypatrzyłam na blogu O pietruszka. Wydał mi się na tyle interesujący, że szybko postanowiłam przygotować bób właśnie w ten sposób. Okazało się, że tak podany bób smakuje wybornie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tradycyjnie przygotowywanego bobu z bułką tartą. Spróbujcie, zakochacie się w tym smaku.

Składniki

  • bób 500 g
  • świeży lub mrożony koperek drobno posiekany 1 łyżka
  • sok z cytryny 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności gotujemy bób. O tym jak to zrobić piszę w tym przepisie:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2018/06/saatka-z-bobem-suszonymi-pomidorami-i.html

    Następnie przygotowujemy sos vinegrette z koperkiem. W garnuszku mieszamy oliwę, sok cytrynowy oraz cukier. W momencie, gdy składniki się połączą dodajemy
    odrobinę soli i pieprzu, posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu.
    Przygotowanym sosem zalewamy bób. Całość delikatnie mieszamy.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 13 sierpnia 2018
bardzo smaczne polaczenie! uwielbiam bob w roznych sosach!
SlodkoSlodka83 13 sierpnia 2018
Nie lubię bobu,ale taki to bym zjadła :-)
bryssska 13 sierpnia 2018
Ja biorę bób w każdej postaci ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bób 500 g
  • świeży lub mrożony koperek drobno posiekany 1 łyżka
  • sok z cytryny 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka
Składniki