Bób po sycylijsku

Bób po sycylijsku
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jeszcze nie miałam szczęścia odwiedzić Sycylii, choć wciąż nie opuszcza mnie nadzieja na zwiedzenie wyspy i popróbowanie jej przysmaków. Bób przyrządzony w taki sposób jest ponoć jednym z nich, a że u nas początek lipca również mija pod znakiem bobu, postanowiłam spróbować tej przekąski.

Składniki

  • 1 kg bobu + wrząca woda do gotowania
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek – warto użyć dość mocnej w smaku oliwy, żeby danie było bardziej aromatyczne
  • 1 szklanka wody źródlanej lub filtrowanej
  • 1 płaska łyżka soli (najlepiej soli morskiej, bo Sycylia to przecież wyspa)
  • 2 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół
  • garść świeżego ziela oregano (można zastąpić suszonym, ale wówczas lepiej sparzyć ziele wrzątkiem na sitku)

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wsyp opłukany bób. Nie dodawaj żadnych przypraw, nawet soli. Bób ma być ugotowany al dente, co na początku lipca zajmuje nie więcej niż 5-6 minut. Później, gdy ziarenka będą starsze, trzeba będzie gotować bób nieco dłużej – tak, żeby lekko zmiękł, ale się nie rozgotował.

  2. Odcedź na sicie i natychmiast zanurz w jak najzimniejszej wodzie – dzięki temu nasiona pozostaną soczyście zielone.

  3. Po ostudzeniu weź do ręki każde ziarno i natnij skórkę tak, by do wnętrza z łatwością dostała się marynata. Można nawet obrać bób ze skórek, ale zawierają one dość dużą ilość mikroelementów i witamin i dlatego warto je zjadać. Jeśli jednak obecność skórek Ci przeszkadza – pozbądź się ich bez chwili wahania. To ma być przede wszystkim smaczne danie!

  4. Składniki marynaty – oliwę, wodę, sól i posiekane oregano (albo suszone, jeśli nie masz świeżego) umieść w misce i wymieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia się soli. Dodaj przekrojone ząbki czosnku oraz ponacinane ziarna bobu, wymieszaj. Miskę wstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się połączyły. W ciągu tych 24 godzin wymieszaj sałatkę kilka razy.

  5. Przekąskę wyjmij z lodówki na dwie godziny przed podaniem, bo lepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.

  6. Bób po sycylijsku najlepiej smakuje podany z pomidorem.

Komentarze do przepisu (4)

elade 26 lipca 2017
Przepis brzmi smakowicie.Do wypróbowania.
gochna55 27 lipca 2017
Czy coś zostało? Oszalałe kubki smakowe już wyciągają mnie na ryneczek, a tu jeszcze czekać 24 h. Wspaniały... Czytaj całość »
Czy coś zostało? Oszalałe kubki smakowe już wyciągają mnie na ryneczek, a tu jeszcze czekać 24 h. Wspaniały przepis - już do plagiatorka. Dzięki.
MiroPi 29 czerwca 2019
Skórki są zazwyczaj cirpkie, a z dojrzałych nasion bobu - twarde. Dojrzałe nasiona (suche, jasnozielone) są... Czytaj całość »
Skórki są zazwyczaj cirpkie, a z dojrzałych nasion bobu - twarde. Dojrzałe nasiona (suche, jasnozielone) są mocno "mączyste" i mają gorszy smak niż te niedojrzałe, zielone. Dojrzały bób (z suchych strąków) powinno się więc moczyć przed gotowaniem, gdy chcemy zjadać także skórki. Ten fragment skórki, gdzie nasiono łączyło się ze strąkiem jest zawsze twardsze i w związku z tym nie jadalne, gdy żujemy, a nie połykamy pokarm. Bób (roślina), jak każde strączkowe dojrzewa nierówno. Gdy jest hodowany na własnej działce, można silić się na zbieranie tylko wyrośniętych, ale jeszcze nie suchych strąków, by cieszyć się dobrym smakiem nasion i jego skórki. Natomiast te twardsze części skórki polecam odcinać po ugotowaniu. Jedzenie bez sztućców (ale także bez innych dodatków) ma ta zaletę, że tą twardą część skórki można ominąć przy jedzeniu. Kupując bób mamy do dyspozycji tylko ten suchy, dojrzały, który jest mniej smaczny dlatego ma mniej zwolenników nawet po przeczytaniu wszystkich wspaniałych przepisów przygotowania potraw z bobem.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg bobu + wrząca woda do gotowania
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek – warto użyć dość mocnej w smaku oliwy, żeby danie było bardziej aromatyczne
  • 1 szklanka wody źródlanej lub filtrowanej
  • 1 płaska łyżka soli (najlepiej soli morskiej, bo Sycylia to przecież wyspa)
  • 2 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół
  • garść świeżego ziela oregano (można zastąpić suszonym, ale wówczas lepiej sparzyć ziele wrzątkiem na sitku)
Składniki