Bliny z serkiem i wędzonym łososiem

Przepis dnia 2020-06-16
Bliny z serkiem i wędzonym łososiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Połączenie drożdżowych placuszków z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to idealna przekąska na każde przyjęcie. Koniecznie wypróbujecie nasz niezawodny przepis na pyszne bliny. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto :250 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 100 gramów mąki gryczanej (zmielona i przesiana kasza gryczana biała)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 400 mililitrów mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Dodatki: 100 gramów wędzonego łososia
  • 150 gramów serka śmietankowego (np. Almette)

Przygotowanie

  1. • Drożdże zalewamy 150 mililitrami ciepłego mleka i mieszamy, następnie dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej
    • Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut
    • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę (żółta dodamy w kolejnym etapie)
    • Zaczyn mieszamy z resztą składników na ciasto, następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę

  2. • Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przez kilka minut
    • Usmażone bliny smarujemy kremowym serkiem, na wierzchu układamy kawałki łososia wędzonego, całość dekorujemy natką pietruszki

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 16 czerwca
z łososiem to będzie na pewno pyszne ;)
Nevermore 16 czerwca
SUPER :D
Lubię takie "wschodnie klimaty", jak my wszyscy ze Lwowa ;p

Pozdrowienia dla rodzinnego... Czytaj całość »
SUPER :D
Lubię takie "wschodnie klimaty", jak my wszyscy ze Lwowa ;p

Pozdrowienia dla rodzinnego Wrocka :)
Składniki
  • Ciasto :250 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 100 gramów mąki gryczanej (zmielona i przesiana kasza gryczana biała)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 400 mililitrów mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Dodatki: 100 gramów wędzonego łososia
  • 150 gramów serka śmietankowego (np. Almette)
Składniki