Bliny na drożdżach

Bliny na drożdżach
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kolejne danie w których drożdże odgrywają bardzo dużą rolę, gdy podałam je pierwszy raz mojemu Mężowi powiedział, że przeniosłam go w czas dzieciństwa. Teraz z Synkiem mogą zajadać się nimi przez cały czas :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wyłożyć drożdże, dodać cukier i kilka łyżek ciepłego mleko, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (10-15 min).

  2. Mąkę przesiać przez sitko, wbić jajka, dodać ciepłe mleko, masło, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

  3. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (ok. 30 min).

  4. Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.

  5. Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 21 września 2016
Uwielbiam <3
Futka 22 września 2016
Ależ pysznosci! :D <3
Składniki
Składniki