bigos

bigos
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 1/2 kg wołowiny
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namoczyć grzyby. Mięso pokroić w kostkę, dodać grzyby zalać wodą i gotować ok 30 minut. Kapustę pokroić zalać wodą i gotować tyle samo co mięso. Kapustę odcedzić, a następnie przecedzić do kapusty tą wodę z pod mięsa. Mięso i grzyby opłukać i dodać do kapusty, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat. Jeżeli w garnku będzie za dużo wody to odlać. W rondelku rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku i wynieść w chłodne miejsce żeby bigos się przegryzł. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 24 marca 2013
super bogaty bigosik :))
Konto usunięte 24 marca 2013
Wygląda przepysznie :)))
irma 25 marca 2013
Robię bardzo podobnie, tylko dodaje jeszcze czerwone wino i nie daje przecieru pomidorowego. Anetko narobiłaś mi... Czytaj całość »
Robię bardzo podobnie, tylko dodaje jeszcze czerwone wino i nie daje przecieru pomidorowego. Anetko narobiłaś mi niesamowitego apetytu na niego 5.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 1/2 kg wołowiny
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki
Składniki