Biała kiełbasa w sosie cebulowo - piwnym

Biała kiełbasa w sosie cebulowo - piwnym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fram
Bardzo dobrze się sprawdza jako imprezowa przekąska, podana ze słodką musztardą...

Składniki

  • biała kiełbasa parzona - 700 g
  • cebula - 4-5 szt.
  • piwo jasne miodowe - 500 ml
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej - 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. kiełbasę nacinamy delikatnie w poprzek z obu stron i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż ładnie się zrumieni - również z obu stron

  2. cebulę dość drobno siekamy, dorzucamy do kiełbasy i smażymy, aż się zeszkli i nieco skarmelizuje

  3. teraz dolewamy piwo (ja użyłem Książęce Chlebowo Miodowe), dodajemy majeranek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy i dusimy ok 15 min

  4. odkrywamy i na wolnym ogniu dusimy, aż sos mocno się zredukuje i zgęstnieje

  5. próbujemy sos, jeżeli trzeba, to solimy do smaku, no i gotowe SMACZNEGO !!!

Składniki
  • biała kiełbasa parzona - 700 g
  • cebula - 4-5 szt.
  • piwo jasne miodowe - 500 ml
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej - 2-3 łyżki
Składniki