Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach.

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, suszonych pomidorów i gęsich wątróbek.

Składniki

  • Kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • wątróbki z gęsi 50 dag
  • suszone pomidory 15 dag
  • ostry sos z papryczek chili 3-4 łyżki
  • majeranek 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 4-5 metrów

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Musimy bardzo uważać z solą, gdyż wywar z mięs jest smakowo idealny.

  2. Wątróbki z gęsi płuczemy, odcinamy ścięgna i błony, moczymy w kilku wodach.

  3. Smażymy na gorącym tłuszczu, nie solimy.

  4. Usmażone, ostudzone wątróbki i suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.

  5. Pokrojone w kostkę pomidory suszone.

  6. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy wątróbki, pomidory, ostry sos z papryczek chili i wszystkie przyprawy.

  7. Odmierzony wywar - 2 litry
    kasza gryczana 3 szklanki
    kasza pęczak 1 szklanka

    Kasze płuczemy kilkakrotnie, moczymy około 30 minut, osączamy z wody.

  8. Do gotującego się wywaru z przyprawami i wątróbką dodajemy kasze.
    Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz.

  9. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.

  10. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  11. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita robiąc takie wianuszki kaszanek. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.

  12. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza.

  13. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut. Po zahartowaniu i osuszeniu, kaszanki możemy zamrozić, dlatego hartujemy.

  14. Osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu.

  15. Bardzo smaczna jest również na zimno.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 28 lutego 2017
BOSKA <3 Chcę!
Składniki
  • Kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • wątróbki z gęsi 50 dag
  • suszone pomidory 15 dag
  • ostry sos z papryczek chili 3-4 łyżki
  • majeranek 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 4-5 metrów
Składniki