Biała kaszanka z kaczym mięsem i suszonymi pomidorami.

Biała kaszanka z kaczym mięsem i suszonymi pomidorami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowa i smaczna kaszanka, smaku nie da się opisać :) Jest to kaszanka zrobiona nie w osłonce lecz sprasowana w pojemniku. Kaszanka jest pikantna, gdyż dodany jest ostry sos z papryczek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Będziemy potrzebować 2 szklanki kaszy jęczmiennej i 2 szklanki kaszy gryczanej. Kasze płuczemy w kilku wodach.

  2. Pozostałe składniki: skwarki ze skór kaczych, mięso z kaczki, sos z ostrych papryczek i suszone pomidory z oleju.

  3. Ugotowany wywar z golonki i kaczki odmierzamy, 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja użyłam kasz, jęczmiennej 2 szklanki i gryczanej 2 szklanki. Na taką ilość kasz potrzebne jest 8 szklanek wywaru. Zagotowujemy wywar, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, pastę rosołową lub 2 kostki rosołowe, skwarki ze skór kaczych, mięso z kaczki (drobno pokrojone), ostry sos z papryczek 150 ml i wypłukane kasze.

  4. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz. Jeżeli składniki w garnku będą gęstnieć kończymy parzenie.

  5. Przykrywamy garnek i czekamy 30 minut.

  6. Po 30 minutach kaszanka jest gotowa. Kasze ładnie dojdą.

  7. Mieszamy kaszankę.

  8. Wkładamy do większego pojemnika, uciskamy i równamy kaszankę. Zimną wstawiamy na noc do lodówki.

  9. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy kaszankę wyjąć z pojemnika lub kroić ją w pojemniku.

  10. Kaszanka jest przygotowana tylko do smażenia, usmażona razem z cebulką jest pyszna. Jeżeli ktoś chce, może tym farszem nadziać osłonki, jelita i parzyć 30 minut w temperaturze 70-75 stopni.


  11. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 25 listopada 2017
pychotka :)
Składniki
Składniki