Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsie z kaczek i gęsi. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki

  • wywar (rosół) 15 szklanek
  • kasza jęczmienna pęczak 1,5 szklanki
  • kasza jęczmienna gruba 3 szklanki
  • kasza gryczana palona 3 szklanki
  • mięso z korpusów i skrzydeł z kaczek i gęsi 1 kg
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 - 8 metrów

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania korpusów kaczek i gęsi. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy zmielone przez sitko 12 mm mięso z korpusów ze skórkami, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy.

  2. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.

  3. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.

  4. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  5. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (7)

babeczka35 26 listopada 2018
Smakowicie :)
bryssska 26 listopada 2018
Same pyszności ;-D
babcitereskiciasta 26 listopada 2018
Smaczna.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wywar (rosół) 15 szklanek
  • kasza jęczmienna pęczak 1,5 szklanki
  • kasza jęczmienna gruba 3 szklanki
  • kasza gryczana palona 3 szklanki
  • mięso z korpusów i skrzydeł z kaczek i gęsi 1 kg
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 - 8 metrów
Składniki