Batony truflowe z płatków owsianych

Batony truflowe z płatków owsianych
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Jak batony to lepiej z własnej małej produkcji. Ten jest zdrowszy i tańszy od kupnego a w smaku przypomina irysy.

Składniki

  • Płatki owsiane górskie 110 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
  • 3-3,5 łyżki mleka
  • cukier 90 g
  • margaryna 50 g
  • rum lub zapach rumowy
  • 1 łyżka rodzynek

Przygotowanie

  1. W małym saganku zagotować mleko z cukrem, margaryną, kakao, kawą i rodzynkami.
    Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, mieszając gotować około 5 minut.
    Ciepłą masę przełożyć do aluminiowej foremki 18 X 6 cm.
    Przestudzone gotowe jest do krojenia.

Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 18 lutego 2018
Jakie fajne batoniki, akurat dobre, gdy w domu nie ma nic slodkiego :-)
KORAL 18 lutego 2018
Dokładnie i szybkie i smaczne.
Maudie 18 lutego 2018
Jeśli w smaku przypomina irysy to coś dla mnie:)
Składniki
  • Płatki owsiane górskie 110 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
  • 3-3,5 łyżki mleka
  • cukier 90 g
  • margaryna 50 g
  • rum lub zapach rumowy
  • 1 łyżka rodzynek
Składniki