Batoniki morelowo-owsiane

Batoniki morelowo-owsiane
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: megs
Smaczna, chrupiaca przekąska dla dzieci jak i dorosłych... Coś w sam raz " na ząb" :)))

Składniki

  • masło, 0,75 szklanki
  • suszone morele, 1 szklanka
  • płatki owsiane, 1,5 szklanki
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier brązowy, 1 szklanka
  • sól, 0,25 łyżeczki
  • cynamon, 0,25 łyżeczki
  • zapach waniliowy, 1,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Prostokątną formę wykładamy folią aluminiową i delikatnie smarujemy masłem.

  2. Morele kroimy na mniejsze kawałeczki. W misce mieszamy płatki owsiane, mąke, cukier,sól i cynamon. Następnie dodajemy pokrojone morele, masło oraz zapach waniliowy wszystko dokładnie mieszamy .

  3. Gotową masę wykładamy rękoma na przygotowaną formę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 min aż wierzch będzie przypieczony na złoto. Po upieczeniu studzimy i kroimy na batoniki. Batoniki można dodatkowo polać polewą czekoladową. SMACZNEGO :))

Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 02 września 2010
pyszności ,lubię takie chrupaczki
Konto usunięte 02 września 2010
przepis super,
tylko czy aby napewno ma być 1,5 łyżeczki EKSTRAKTU z wanilii???????? a może masz na myśli... Czytaj całość »
przepis super,
tylko czy aby napewno ma być 1,5 łyżeczki EKSTRAKTU z wanilii???????? a może masz na myśli cukier albo zapach?????
kibi87 02 września 2010
fajny przepis, można go modyfikować dodając np. orzechy, do ulubionych
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • masło, 0,75 szklanki
  • suszone morele, 1 szklanka
  • płatki owsiane, 1,5 szklanki
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier brązowy, 1 szklanka
  • sól, 0,25 łyżeczki
  • cynamon, 0,25 łyżeczki
  • zapach waniliowy, 1,5 łyżeczki
Składniki