Bataty pieczone z sałatką

Bataty pieczone z sałatką
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Ps. zdjęcie zrobione bez dressingu.

Składniki

  • batat
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyzeczka pieprzu
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • garść rukoli

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół. Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki.

    Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing.
    Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki.

    Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem.

Komentarze do przepisu (10)

Maudie 14 maja 2018
Pycha!!! Długo przekonywałam się do batatów ale jak już się przekonałam to weszły na stałe do naszego... Czytaj całość »
Pycha!!! Długo przekonywałam się do batatów ale jak już się przekonałam to weszły na stałe do naszego menu:) Twoje danie prezentuje się przepysznie:)
bryssska 14 maja 2018
Chętnie się skuszę na taki mały talerzyk; wygląda przepysznie ;-)))
pelen_brzuszek 14 maja 2018
Przepięknie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • batat
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyzeczka pieprzu
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • garść rukoli
Składniki