Banany w cieście

Przepis dnia 2008-04-27
Banany w cieście
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
Doskonałe jako deser, zakąska przed daniem głównym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z mleka, mąki, jajek, cukru, soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Musi być bardziej gęste niż na naleśniki.

  2. Olej podgrzewamy do ok 180 stopni we frytkownicy lub garnku.

  3. Banany kroimy w kawałki długości ok średnicy banana (można pociąć wedle uznania w plasterki lub większe kawałki - niektórzy zostawiają banany w całości).

  4. Pocięte kawałki banana maczamy w cieście i dodajemy na rozgrzany olej.

  5. Po paru minutach gdy ciasto się zezłoci wyciągamy wszystko i odsączamy z oleju.

  6. Banany w cieście można podawać nabite na wykałaczki jako koreczki.

  7. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (5)

annawk 07 czerwca 2008
zrobiłam to i powiem tak - jabłka w cieście precz, niech żyją banany, i moja mała modyfikacja tego światnego... Czytaj całość »
zrobiłam to i powiem tak - jabłka w cieście precz, niech żyją banany, i moja mała modyfikacja tego światnego przepisu -zamast mleka-piwo.
baslouw 16 października 2008
to jest Pisang Goreng
ania_cz 18 czerwca 2009
Ja robie banany w cieście biszkoptowym, nie kroje w kostki ani plasterki tylko zamaczam w całkości. Podaje ze... Czytaj całość »
Ja robie banany w cieście biszkoptowym, nie kroje w kostki ani plasterki tylko zamaczam w całkości. Podaje ze śnieżką i polane sosem czekoladowym.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki