Bakłażany zapiekane z szynka i mozzarella-Pyszne danie!

Bakłażany zapiekane z szynka i mozzarella-Pyszne danie!
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Bakłażany w kuchni włoskiej są spożywane bardzo często, najwięcej na Sycylii. Dziś zapraszam na zapiekane z mozzarellą, wyjątkowo mało pracy oraz szybko się je robi. Zapraszam Cię do mojej kuchni włoskiej na YouTube oraz na filmik.

Składniki

  • 1 sredni duzy baklazan
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 sztuki mozzarella
  • 1 szklanka bulki tartej
  • 1/2 szklanki oleju z oliwy

Przygotowanie

  1. Umytego baklazana kroimy w krazki o grubosci 3 milimetròw.
    Mozzarelle kroimy w kosteczke.

  2. Kazdy krazek zanuzamy w oleju ,nastepnie obtaczamy w bulce tartej ,kladziemy na przygotowanej brytwance przykrytej papierem do pieczenia.

  3. Bierzemy jeden plasterek szynki i kladziemy na krazek baklazana a nastepnie torszke mozzarelli.
    tak ukladamy na wszystkie krazki.

  4. Na koniec przygotowane krazki posyp
    ujemy bulka tarta.

  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni ,funkcja gòra,dòl.
    Pieczemy w w temperaturze 200 stopni na drugiej pòlce od dolu bez termoobiegu przez 25 minut.
    Pyszne zaraz po wyciagnieciu z piekarnika.
    Bardzo slynne w kuchni wloskiej .
    Zapraszam Cie do mojej kuchni wloskiej i na filmik.

Składniki
  • 1 sredni duzy baklazan
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 sztuki mozzarella
  • 1 szklanka bulki tartej
  • 1/2 szklanki oleju z oliwy
Składniki