Bakłażan zapiekany z serem feta

Bakłażan zapiekany z serem feta
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia śródziemnomorska. Idealna na lekką kolację.

Składniki

  • 200 g sera feta
  • 2 bakłażany
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyzki kaszy bulgur

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki.
    Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano.
    Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem.
    Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 12 kwietnia 2015
Bakłażan w takim wydaniu... pychotka :)
Składniki
  • 200 g sera feta
  • 2 bakłażany
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyzki kaszy bulgur
Składniki