Bakłażan w pomidorach

Bakłażan w pomidorach
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z chili

Składniki

  • Bakłażan duży lub 2 małe
  • Cebula
  • Czosnek 4 ząbki
  • Chili 1-2 szt
  • Pomidor 3- 4 szt
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w grubsza kostkę.
    Bakłażany najpierw pokroiłam w grube plastry i posoliłam je. Po kwadransie wypuszczą sok, który trzeba strzepnąć nożem z ich powierzchni.
    Na patelni zeszkliłam cebulę i chili pokrojone w plastry. Potem dodałam pokrojonego w kostkę bakłażana i zgnieciony nożem i posiekany czosnek.
    Gdy bakłażan się zrumienił dodałam sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
    Całość smażyłam do rozpadnięcia się pomidorów. W razie czego podlałam wody , gdyby całość była zbyt sucha. Pod koniec całość doprawiłam solą.


  2. Bakłażan w takim wydaniu jest kremowy i świetnie smakuje z kwaskowatymi pomidorami.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (36)

ErJot 05 maja 2019
Aż zrobiłam się głodna - apetycznie się prezentuje:)
slodkisentyment 05 maja 2019
Pyszności. Uwielbiam bakłażana w każdej postaci :)
Nevermore 05 maja 2019
No i jak ja mam teraz iść spać, no jak? hę ;p
Takie przepisy podaje się z rana, nie na noc takiego smaka... Czytaj całość »
No i jak ja mam teraz iść spać, no jak? hę ;p
Takie przepisy podaje się z rana, nie na noc takiego smaka robić :D
Bakłażan zawsze pyszny, a z takimi dodatkami, to i teraz bym chapnął tą michę hihi. Pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bakłażan duży lub 2 małe
  • Cebula
  • Czosnek 4 ząbki
  • Chili 1-2 szt
  • Pomidor 3- 4 szt
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
Składniki