Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażna masą mięsno ryżową

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanek natki z pietruszki
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 duży pokrojony w kostkę pomidor
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól

Przygotowanie

  1. Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem.
    Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 03 lutego 2015
Przepisów jak twój jest masa....,powielanie jednego i tego samego:)
Futka 03 lutego 2015
Świetna propozycja na przygotowanie bakłażanu - pysznie i aromatycznie - pycha! :)
lidka5x5 03 lutego 2015
Takich przepisów nigdy za wiele, każdy różni się zawsze innymi dodatkami, smakami a nawet wyglądem. Spróbuję... Czytaj całość »
Takich przepisów nigdy za wiele, każdy różni się zawsze innymi dodatkami, smakami a nawet wyglądem. Spróbuję zrobić według Twojego przepisu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 średnie bakłażany
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanek natki z pietruszki
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 duży pokrojony w kostkę pomidor
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól
Składniki