Bagietki ziołowo - czosnkowe (bez drożdży)

Bagietki ziołowo - czosnkowe (bez drożdży)
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Domowe pyszne bułeczki/bagietki z masłem ziołowo - czosnkowym. Mają pyszną chrupiącą skórkę i miękki środek. Są łatwe do zrobienia, tanie i nie potrzeba do nich drożdży.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego
  • Masełko:
  • ok. 50g miękkiego masła
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.

Komentarze do przepisu (4)

catha 28 marca 2020
Wyglądają znakomicie!
Maudie 29 marca 2020
Pyszności! Już siedzą u mnie w książce :))))
WanilioweImprowizacje 29 marca 2020
dziękuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego
  • Masełko:
  • ok. 50g miękkiego masła
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Składniki