Babka ziemniaczana:

Babka ziemniaczana:
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Robię ją bardzo rzadko bo domownicy za nią nie przepadają. Ja lubię bardzo, zwłaszcza na następny dzień pokrojoną w grube plastry i zrumienioną na maśle.

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dag surowego, wędzonego boczku
  • 20 dag grubo zmielonej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kaszy gryczanej palonej
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól i sporo czarnego, grubo mielonego pieprzu
  • 5 łyżek startego żółtego sera

Przygotowanie


  1. Ziemniaki zetrzeć (ja zrobiłam to w malakserze). Nie odciskać z nadmiaru płynu.
    Na łyżce smalcu "zeszklić" drobno posiekaną cebulę. Dodać grubo zmielony boczek i łopatkę. Smażyć do miękkości.
    Odstawić do przestygnięcia.
    Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, połączyć z wytopionym boczkiem, cebulą i podsmażoną łopatką.
    Wbić dwa jajka, wsypać kaszę i mocno przyprawić by babka nie była mdła.
    Małą tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować tłuszczem. Przelać masę ziemniaczaną. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie - zetrzeć na górę żółty ser i piec jeszcze 10 minut.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień odgrzewana w grubych plastrach na maśle.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 13 maja
Słyszałam o niej,ale jeszcze nigdy nie robiłam.
Docherro 13 maja
Pyszna i właśnie najlepsza pokrojona i podsmażona,mniam...:)
JoAnkaW 13 maja
Nigdy nie jadłam. Musze wypróbować :) .
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dag surowego, wędzonego boczku
  • 20 dag grubo zmielonej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kaszy gryczanej palonej
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól i sporo czarnego, grubo mielonego pieprzu
  • 5 łyżek startego żółtego sera
Składniki