Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam, w których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, a szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, gdzie maleńkie jajeczka się schowają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy świątecznego barszczu będą wyśmienite.
sylikonowe foremki na babeczki, rondelek, miska, mikser
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? Pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręcamy, energicznym, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka.
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą część mąki, doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 25 min, na 2 poziomie od dołu.