Babeczki pieczarkowe

Babeczki pieczarkowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: palooka
Bardzo fajne babeczki. Polecam wszystkim tym, którzy lubią pieczarki. Pieczarki oczywiście można zastąpić grzybami leśnymi:). Zrobiłam je na kolację wigilijną.

Składniki

  • cebule, 2
  • pieczarki, 1/2 kilograma
  • suszone i namoczone grzyby, 5-6 sztuk
  • kasza gryczana, 6 łyżek
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • jogurt naturalny(moze być śmietana), małe opakowanie
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • olej i masło, po łyżce
  • jajka, 2

Przygotowanie

  1. Cebule, pieczarki i grzyby posiekane w kostkę smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. Następnie masę studzę i dodaje resztę składników: kaszę, jogurt, jajka , sól, pieprz i zioła do smaku.

  2. Nagrzewam piekarnik do 180 C. Foremki smaruje masłem i bułka tartą i wypełniam ją masą.jeśli nie mam formy wkładam je do papilotek. Piekę babeczki 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z foremek i dekorujemy je żurawiną. ( można podać smażoną żurawinę)

Składniki
  • cebule, 2
  • pieczarki, 1/2 kilograma
  • suszone i namoczone grzyby, 5-6 sztuk
  • kasza gryczana, 6 łyżek
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • jogurt naturalny(moze być śmietana), małe opakowanie
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • olej i masło, po łyżce
  • jajka, 2
Składniki