Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę zaskoczyć bliskich niecodzienną przekąską, zaserwuj im babeczki cukiniowe, przygotowywane w foremce, w jakiej zwykle robi się słodkie muffinki. To coś naprawdę pysznego, a przygotowanie tego rarytasu zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Dokładnie takie przepisy lubimy najbardziej.
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 48
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 81
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 954
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 119
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 48
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 81
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 954
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 119
Składniki
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, pougniataj przez kilka chwil, a następnie odłóż na sitku na około 5 minut, aby warzywa puściły sok.
Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka lekko ubij przy pomocy widelca razem z mlekiem, śmietaną i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Cukinię i ziemniaki odciśnij dokładnie z soków, które puściły. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym także masę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Wykładaj do nich porcje masy cukiniowej, tak aby wypełniły wgłębienia mniej więcej do 3/4 wysokości.
Babeczki cukiniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut, do momentu aż się równomiernie zrumienią. Podawaj lekko przestudzone, najlepiej z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub koperkowy.