Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jedną cebulę ścieram na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko (lub jajka), dodajemy od 1 do 3 łyzek mąki, przetarty przez praskę czosnek i przyprawy.

  2. Drugą cebulę oraz mięsko - kiełbasa lub boczek (ja robieęw wersji wegetariańskiej więc z parówkami chilii) podsmażamy na paltelni i wlewamy cała zawartość, razem z tłuszczykiem do masy ziemniaczanej.

  3. Wylewamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości balchy.

  4. Nieraz dodaję odrobine mleka, by baba była jaśniejsza. Po upieczeniu jemy ją na ciepło (wtedy jest dosyć luźna w konsystencji) lub czekam do ostygnięcia i przed podaniem podsmażam na rumiano pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości. Podaję samą z ketchapem lub jako dodatek do dowolnego sosu, mięsa i sałaty. Naprawdę pycha. POLECAM

Komentarze do przepisu (3)

gocha01 14 kwietnia 2011
Czy ten sos powstały po tarciu ziemniaków wlewasz do masy czy się go pozbywasz?Pozdrawiam
raksaksa1 15 kwietnia 2011
Generalnie po tarciu ziemniaków czasem oddziela sie od masy woda, jej ilośc zależy od jakości ziemniaków,... Czytaj całość »
Generalnie po tarciu ziemniaków czasem oddziela sie od masy woda, jej ilośc zależy od jakości ziemniaków, jeśli jej jest naprawdę za dużo, a to czesto zdarza się przy starych ziemniakach to troche zlewam łyżką, ale jeśli nie jest jej jakoś niepokojąco dużo to po prostu daje jedną łyżkę mąki, więcej i to wystarczy by zagęścić ciasto.
Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia baby:)))
KatiAngie 23 maja 2019
Taką muszę zrobić,przepis jak mojej mamy.
Składniki
Składniki