Baba ganusz po syryjsku

Baba ganusz po syryjsku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z granatem

Składniki

Przygotowanie

  1. Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.

  2. Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.

  3. Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony.

    W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.

  4. Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka.

    Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów.
    Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy.

    Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.

  5. Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku.

    Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu..

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

Dolcevita-in-my-kitchen 08 stycznia 2019
Jaki ciekawy przepis, zastanawialam sie jak to smakuje, z pewnoscia cos dla mnie :-) Wyglada bardzo smacznie.
bryssska 08 stycznia 2019
A do tego chlebki pita i jest super uczta, pycha ;-d
basiliana 08 stycznia 2019
Pięknie wygląda ta pasta, a że z bakłażana, to musi być także pyszna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki