Baba ganusz

Baba ganusz
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Przekąska z aromatycznego bakłażana

Składniki

  • Bakłażan
  • pasta tahina 1 łyżka
  • oliwa 1 łyzka
  • sok z lemonki/ cytryny 1 łyżka
  • czosnek wyciśnięty ząbek
  • Sól
  • chili, kumin, po szczypcie

Przygotowanie

  1. Polecam ta bardzo smaczna przekąskę w arabskim stylu, z aromatem ogniska :)

  2. Nad palnikiem gazowym położyłam dodatkowo kratkę z piekarnika i położyłam na niej bakłażana. Z każdej strony opalałam bakłażana po parę minut, aż będzie miał spalona skórkę.
    Można też bakłażana opiec w piekarniku, ale to nie będzie ten sam smak.

    Po opaleniu całego, wewnątrz powinien być także gotowy.
    Obrałam go ze spalenizny i pokrojonego włożyłam do miseczki i rozdrobniłam widelcem, można to zrobić malakserem ale krótko, aby pozostały fragmenty bakłażana.

  3. Do pasty bakłażanowej dodałam oliwę, czosnek, kumin, chili, sok z lemonki, sól i tahinę, całość wymieszałam.

    Baba ganusz najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

Docherro 17 kwietnia 2018
fajna ta przekąska:)
bryssska 18 kwietnia 2018
Co za pyszność ;-)))
kucharka-amatorka 18 kwietnia 2018
Ta przekąska może być też pastą do pieczywa. Prawda?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bakłażan
  • pasta tahina 1 łyżka
  • oliwa 1 łyzka
  • sok z lemonki/ cytryny 1 łyżka
  • czosnek wyciśnięty ząbek
  • Sól
  • chili, kumin, po szczypcie
Składniki