Awokado z grilla z sałatką z arbuza

Awokado z grilla z sałatką z arbuza
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Idealna, zdrowa i pyszna salatka z arbuza, pomidoów i cebuli, w slodko-kwasnej zalewie podawana w polówkach grillowanego awokado. Doskonala kolacja, przekaska albo nawet obiad. Orzezwiajacy smak salatki doskonale kombinuje sie z grillowanym awokado. Danie powstaje bardzo szybko, nie liczac czasu na marynowanie salatki.

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 400 g arbuza
  • 2 pomidory
  • 50 g ksylitolu lub cukru
  • 75 ml białego octu balsamicznego
  • 100 ml wody
  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki kolendry

Przygotowanie

  1. Aby salatka miala swiezy i slodko-kwasny smak nalezy ja przygotowac 3 godziny wczesniej, tyle czasu potrzebuje na marynowanie.
    Cebule pokroic w kostke, obrac arbuza i usunac pestki. Miazsz pokroic w kostki 1 cm i w podobne kostki pokroic pomidory.
    Zagotowac cukier brzozowy lub normalny z octem balsamicznym i 100 ml wody, zdjac z ognia, zalac salatke jeszcze ciepla zalewa i odstawic na 3 godziny.
    Po 3 godzinach awokado przekroic na pól i usunac pestki. Posmarowac przekrojona powierzchnie odrobina oliwy z oliwek i umiescic awokado ta strona do dołu na goracym grillu lub na patelni grillowej i grillowac przez ok. 5 minut. Ulozyc na talerzu i doprawic sola i pieprzem.

  2. Przygotowac liscie bazylii i kolendry, czesc zostawic w calosci, czesc posiekac. Odlac marynate z salatki, dodac posiekane ziola, wszystko wymieszac z oliwa i 2-3 lyzkami marynaty, doprawic sola i pieprzem i wymieszac. Wlozyc salatke do jeszcze cieplych polówek awokado i ozdobic listkami bazylii i kolendry.

  3. Salatka smakuje bez zadnych dodatków, kto lubi moze ja podac z chrupiaca bagietka.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 27 lipca
Dla mnie smakowa bomba!
Maudie 30 lipca
I znów serwujesz same kuszące pyszności:)
ElMar 06 sierpnia
Pyszności :)
Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 400 g arbuza
  • 2 pomidory
  • 50 g ksylitolu lub cukru
  • 75 ml białego octu balsamicznego
  • 100 ml wody
  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki kolendry
Składniki