Aromatyczna pasta z pestek dyni i nasion słonecznika

Aromatyczna pasta z pestek dyni i nasion słonecznika
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dziś mam dla was przepis na pyszne i bardzo zdrowe smarowidło do chleba. Zarówno pestki dyni jak i nasiona słonecznika stanowią rewelacyjne źródło witamin oraz składników odżywczych. Pastę robi się błyskawicznie, wystarczy wszystko zmiksować i gotowe. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 75 gramów nasion słonecznika
  • 75 gramów pestek dyni
  • Garść świeżych liści bazylii
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 6 płatów pomidora suszonego w zalewie olejowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Nasiona słonecznika oraz pestki dyni zalewamy wodą i moczymy około 8 godzin, po tym czasie odcedzamy na sitku
    • Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na grudkowatą masę, doprawiamy solą i pieprzem
    • Pastę odstawiamy na 30 minut aby nabrała aromatu
    • Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 18 kwietnia 2019
cudowna
Składniki
  • 75 gramów nasion słonecznika
  • 75 gramów pestek dyni
  • Garść świeżych liści bazylii
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 6 płatów pomidora suszonego w zalewie olejowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki