Angielskie kruche ciasteczka

Angielskie kruche ciasteczka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszne kruche ciasteczka.

Składniki

  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 25g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk. Posypać solą, cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub rozdrobnić łopatką do ciasta, by powstały grudki. Następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i łamliwe, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 1800C (z termoobiegiem: do 1600C). Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, rozłożyć na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę, ciasteczka piec 18-20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 30 listopada 2018
fajne ciasteczka:)
babcitereskiciasta 01 grudnia 2018
Pyszne kruche ciasteczka.:)
wjosna 02 grudnia 2018
ulubione!
Składniki
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 25g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
Składniki