A'la tortille pomidorowo - ziołowe

A'la tortille pomidorowo - ziołowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
A'la tortille kukurydziane z kukurydzy konserwowej zamiast z mąki kukurydzianej, o smaku pomidorowo - ziołowym.

Składniki

  • ok. 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól
  • ok. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ze słoiczka
  • ok. 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Kukurydzę konserwową razem z połową zalewy przełożyłam do miski blendera i zmiksowałam na gładką papkę. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i sól. Dodałam papkę kukurydzianą. Dolałam olej. Dodałam jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy oraz roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Szczypiorek drobno posiekałam i dodałam do reszty składników.
    Wszystko wyrobiłam rękami na jednolite ciasto. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dodać więcej jogurtu. Ciasto powinno mięć podobną konsystencję jak ciasto na pierogi. Zagniecione ciasto podzieliłam na 7 równych części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na cienki okrągły placek podsypując w razie potrzeby mąką. Placki smażyłam na suchej patelni naleśnikowej z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki wykładałam na talerz i przykrywałam wilgotną ściereczką żeby nie obsychały i były elastyczne. Tortille można wykorzystać od razu po usmażeniu lub przechowywać w lodówce zawinięte w ściereczkę. Można je też zamrozić.

Składniki
  • ok. 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól
  • ok. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ze słoiczka
  • ok. 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • pęczek szczypiorku
Składniki