a´la Sajgonki z pieczarkami

a´la Sajgonki z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Wspaniala przystawka. Polecam goraco na zimno, a nawet prosto z lodowki :-))

Składniki

Przygotowanie

  1. pieczarki obieramy, dokladnie myjemy i scieramy na grubych oczkach. Smazymy na oleju (ok. 3 Lyzki) wraz z 4 srednimi, drobno posiekanymi cebulami oraz przyprawami: Kucharek, sol, pieprz, kurkuma (aby byly takie piekne zolciutkie) susz z pietruszki ziel. Smazymy do calkowitego odparowania sosu, a nawet, aby sie troszke skarmelizowalo na patelni. Odstawaiamy.

  2. jajka ugotowane na twardo obieramy i rowniez scieramy na grubych oczkach. Mieszamy z farszem na patelni. Dodajemy troche szczypiorku.

  3. Przy pomocy papieru ryzowego tworzymmy roladki. ja robie to nast. Talerz z ciepla woda, wkladam 1 listek papaieru ryzowego, jak zmieknie wyciagam na talerz i od razu wkladam drugi listek. W momencie, jak nakladam na pierwszy papier farsz i zawijam roladke, drugi jest juz miekki. Itd. Z podanej ilosci skladnikow powinno wyjsc ok. 15 Sajgonek, ktore nastepnie nalezy usmazyc na olej na zloty kolor. I gotowe. Mozna jesc na goraco. Ja zajadam sie zawsze na zimno, prosto z lodowki. bardzo smaczne. No a przy tym dobrze schlodzone piwo mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm........

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 02 marca 2014
Ekstra, też czasem robię ale z mięsem, muszę wypróbować Twoją wersję :) pozdrawiam :)
bozka44 02 marca 2014
Wlasnie jedlismy juz ostudzone z lodowki i tego sie nie da opisac. Polecam goraco na zimno i sama sobie dodaje punkt... Czytaj całość »
Wlasnie jedlismy juz ostudzone z lodowki i tego sie nie da opisac. Polecam goraco na zimno i sama sobie dodaje punkt :-))
Konto usunięte 03 marca 2014
pyszności,muszę jak najprędzej zrobić:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki