A la mexicana czyli pikantne smaki w zupie ;)

A la mexicana czyli pikantne smaki w zupie ;)
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cytrynkaaa
Pikantna pomidorowo-paprykowa zupa a la mexicana sprawdza się zawsze i zawsze świetnie smakuje. Podaje z chrupiącymi tostami zapiekanymi z żółtym serem lub bagietką z masłem czosnkowo-ziołowym...

Składniki

  • mięso mielone, ok 0,5kg
  • kolorowa papryka ( zielona pomarańczowa), 4 duże
  • cebula i cebula czerwona, po 1 szt dośc duże
  • czerwona i biała fasola, po 1 puszcze
  • kukurydza, 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • czosenk, kilka ząbków
  • ostra długa papryczka, 1 duża szt
  • przyprawy:, wg uznania
  • mieszanka meksykańska, wg uznania
  • lub słodka mielona papryka sól piperz, wg uznania

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na odrobinie oleju ( w dużym garnczku w którym będziemy przygotowywać zupę ) Następnie dodawać pokrojoną w kostkę paprykę i całość smażyć dobrą chwilę. Równocześnie smażyć mięso na patelni aż się przyrumieni.

  2. Do cebuli i papryki dolać wodę ok 3-4 litrów zagotować dodać przekrojona wzdłuż ostrą papryczkę ( bez pestek) odcedzoną fasolę kukurydzę oraz potłuczone ząbki czosnku- gotować ok 5 min. Dodać usmażone mielone mięso gotować kolejne 5 min. Wyciągnąć ostrą papryczkę-nie będzie już potrzebna.

  3. Dodać koncentrat pomidorowy i krojone pomidory następnie przyprawy wg uznania UWAGA dzięki papryczce zupa jest już pikantna z przyprawą meksykańską radzę uważać... za to słodka mielona papryka wskazana.

  4. Całość pogotować jeszcze ok 5-10 min na małym ogniu. Uważam że ta zupa jest lepsza na 2gi dzień smaki się przegryzają. Można na sam środek miski dać kapkę śmietany-łagodzi trochę ostrość... SMACZNEGO...!!!

Składniki
  • mięso mielone, ok 0,5kg
  • kolorowa papryka ( zielona pomarańczowa), 4 duże
  • cebula i cebula czerwona, po 1 szt dośc duże
  • czerwona i biała fasola, po 1 puszcze
  • kukurydza, 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • czosenk, kilka ząbków
  • ostra długa papryczka, 1 duża szt
  • przyprawy:, wg uznania
  • mieszanka meksykańska, wg uznania
  • lub słodka mielona papryka sól piperz, wg uznania
Składniki