Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany zakwas starcza na kilka chlebów. Zakwas może posłużyć jako bezglutenowy.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 33
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 33
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Składniki
1 dzień - Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsypać 100 g mąki, dodać 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier. Wymieszać wyparzoną, drewnianą łyżką, a słoik przykryć bawełniana ściereczką. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Wieczorem wyparzoną drewnianą łyżką zamieszać zakwas i odstawić.
2 dzień - Rano dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
3 dzień - Dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
4 dzień - Zakwas jest gotowy – porowaty, kwaskowo pachnący i gotowy do użycia.
Nie wykorzystany zakwas przełożyć do mniejszego wyparzonego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Przez około miesiąc będzie zdatny do spożycia. W celu kolejnego użycia wyjąć go z lodówki, a gdy ociepli się, przelać do litrowego, wyparzonego słoika. Dodać 100 g wody gazowanej i 100 g mąki – i po kilku-kilkunastu godzinach będzie gotowy nowy zakwas. Smacznego.