Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe placuszki zastępujące pieczywo .Jest to wersja tzw "proziaków" zmieniona tak aby miała niski indeks glikemiczny.Jeżeli komuś nie zależy na niskim IG może użyć dowolnej mąki oraz cukru zamiast ksylitolu.
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 73
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 73
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Składniki
Rozpuścić drożdże w odrobinie letniej wody z dodatkiem łyżki mąki żytniej.Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Pozostałe składniki włożyć do miski.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość przełożyć je do reszty składników i dokładnie wymieszać .Ciasto będzie się kleić do rąk ale tak ma być.Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 min.
Następnie formujemy małe placuszki (każdą porcję ciasta wziętą w dłoń musimy obtoczyć w mące)i pieczemy na rozgrzanej patelni z grubym dnem lub jak ktoś posiada na blasze z pieca węglowego.Z każdej strony aż lekko zbrązowieją ,jest to ok 2-3 min. dla każdej strony.
Polecam jako dodatek do różnego rodzaju sosów pieczeniowych,jako dodatek do zup albo zamiast pieczywa.