Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość.
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9614
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9614
Składniki
Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru rozpuszczam drożdże. Odstawiam, aby lekko urosły. Do maki dodaje zimne masło, śmietanę i jajko. Mieszam. Dodaję płynne drożdże. Zagniatam ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na co najmniej dwie godziny lub całą noc. Mleko zagotowuje z miodem. Gorącym mlekiem zalewam mielony mak. Odstawiam do napęcznienia. Rodzynki mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 stopniach. Studzę. Dekoruję kremem dekoracyjnym.