Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb o wspaniałym zapachu ziół. Idealnie komponuje się z serem Camembert.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 154
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 154
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Składniki
Mleko podgrzać, wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Wsypać 6 łyżek mąki i wyrobić na gładkie, odstające od ręki ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Z cytryny zetrzeć skórkę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Zagarnąć łopatką na środek miski. Dodać wyrośnięte ciasto i pozostałe składniki z wyjątkiem oliwek. Miksować hakami około 3 minut do uzyskania gładkiego ciasta (jeśli ciasto jest klejące dodać mąki).
Ciasto wyrabiać rękami w misce, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (około 20 minut). Wgnieść delikatnie w ciasto pokrojone na drobne kawałki oliwki.
Ciasto rozłożyć do trzech foremek (keksowych) o długości 25-30 cm. Pozostawić na 50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować chleb białkiem i piec około 30 minut w 160 stopniach (termoobieg), 190 stopni (bez termoobiegu).
Przepis pochodzi z książki "Sztuka przyprawiania potraw". Umieszczam go po mojej modyfikacji.