Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść . Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani pracy i dużo czasu, jest super smacznym i prostym chlebem.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 85
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 85
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Składniki
Zaczyn: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 250 ml ciepłej wody do 37°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski w której są wyrośnięte drożdże, mąkę pszenną i żytnią, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, olej rzepakowy, resztę wody i dobrze łyżką mieszamy.
Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C, góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z kekswki, jeżeli boki chlebka są blade dopiekamy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: Jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki.