Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie bułeczki cynamonowe"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22643
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 355
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 267
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22643
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 355
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 267
Składniki
Do letniego mleka dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 min. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami i wymieszaj łyżką. Wyrabiaj ciasto, dodając jajko i 2 żółtka. Po 5 min dodaj masło i wyrabiaj ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na blat, zagnieć i podziel na 2 części. Rozwałkuj je na placki o wymiarach 30 x 30 cm. Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i drobnego cukru.
Zwiń ciasto w roladki i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je ciasno na dużej prostokątnej blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Wierzch posmaruj pozostałym białkiem i piecz na złoty kolor ok. 20 min w 180°C.Źródło: Takie jest życie