Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozmarynowe bułeczki, paluchy i precelki z solą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Masło stop, przestudź. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki i grubo posiekaj. Wymieszaj je z mąką, drożdżami oraz drobną solą. Wlej mleko i masło. Wbij jajko. Dobrze wyrób. Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 15 porcji. Dłonie oprósz mąką. Uformuj po 5 bułeczek i paluchów. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Końce zawiń do środka, formując precle. Bułki, paluchy i precelki posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną. Posyp grubą solą. Piecz 20 minut w 200oC.Źródło: Naj