Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z masą makową i budyniem śmietankowym.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 547
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 547
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Składniki
Mąkę przesiałam do miski. Dosypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wlałam zimną śmietanę oraz dodałam pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, schowałam do woreczka śniadaniowego i włożyłam do lodówki na ok. godzinę aby się schłodziło. 250ml zimnego mleka zagotowałam. W pozostałych 50 mililitrach mleka rozmieszałam budyń i 2 łyżki cukru i przelałam je na gotujące się mleko. Budyń cały czas mieszałam aż zgęstnieje po czym zdjęłam z ognia i przestudziłam. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty i smarowałam je cienko makiem. Na szerszym brzegu układałam dodatkowo po łyżeczce budyniu. Trójkąty zwijałam od podstawy ku wierzchołkowi nadając im kształt rogalików. Zwinięte rogaliki odkładałam na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przez pierwsze 15minut piekłam rogaliki na grzałce góra/dół, a potem na grzaniu tylko od góry aby spód się nie przypalił. Ale to już raczej indywidualna sprawa piekarnika, bo każdy piecze trochę inaczej. Upieczone rogaliki wyjęłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.