Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 424
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12270
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 82
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 424
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12270
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 82
Składniki
Rogale : Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować. Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę. Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów. Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( ja kilka zostawiłam bez sezamu bo nie wszyscy z domowników go lubią ). Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Konfitura : Owoce pokroić i wrzucić do rondla. Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować. Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia. Upieczone rogale podawać ze śniadaniową lub masłem i konfiturą. A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.