Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląsk Cieszyński słynie z tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych. W naszym domu na Wiejskiej co roku kultywowana jest tradycja cieszyńskich ciasteczek.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Do wykonania ciasteczek kruchych zawsze używamy masła zimnego (prosto z lodówki). Mąkę (12 deko) przesiewamy. Do mąki dodajemy masło (11 deko), cukier (4 deko), zmielone orzechy (5 deko) i jedno żółtko.
Zagniatamy ciasto, tworząc kule. Formujemy długi rulon (na grubość rogaliczkow), kroimy na 3 centymetry i formujemy rogaliki.
Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni (góra-dół). Pieczemy od 8 do 10 minut. Rumiane rogaliki posypujemy mieszanką cukru wanilinowego i cukru pudru.