Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki nadziewane szynką"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 104
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 129
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 104
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 129
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody. Dolej do mąki razem z mlekiem. Zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Potem wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 23x38 cm. Z masła uformuj prostokąt 12x8 cm. Ułóż go na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę.
Zlep brzegi. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż placek jak kopertę. Schładzaj 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtórz jeszcze trzykrotnie.
Gotowe ciasto rozwałkuj. Placek potnij na 12 trójkątów. Każdy cienko posmaruj twarożkiem. Przykryj plasterkiem szynki. Zwiń, uformuj rogaliki.
Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
godz.; Sztuka: 210 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj