Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki drożdżowe z budyniem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 150
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 150
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
ok. 80 minut • Porcja ok. 190 kcal • Koszt porcji ok. 60 gr • Przepis na 24 sztuki
Ziemniaki ugotuj w łupinkach. Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki. Zalej niewielką ilością letniego mleka i odstaw do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszaj starannie z solą, cukrem pudrem, ziemniakami, jajkiem, roztopionym masłem, resztą mleka i zaczynem. Zostaw do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej rumem. Ugotuj gęsty budyń i wystudź go, mieszając. Połącz z odsączonymi rodzynkami.
Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki i każdy pokrój na 8 trójkątów. Nakładaj na nie budyń i zwijaj rogaliki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aż podrosną. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem lub cynamonem.
Piecz w temperaturze 170°C, aż nabiorą złocistego koloru.Źródło: Kobieta i życie