Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rodzynkowy chleb zapiekany z cynamonem i goździkami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Przygotuj żaroodporne miseczki.
Wymieszaj mleko, śmietanę i waniliową esencję w garnku. Zagotuj. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo połącz mleko z ubitymi jajkami. Dodaj posiekaną czekoladę.
Posmaruj chleb masłem. Ułóż kromki w przygotowanych miseczkach i posyp dodatkową czekoladą.
Do przygotowanych miseczek wlej po równo masę mleczno-jajeczną. Na koniec dociśnij zawartość naczyń, by niemal w całości zanurzyć chleb. Pudding w trakcie pieczenia wyrośnie. Odstaw na 15 minut, by chleb wchłonął płynną masę.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i podawaj na ciepło. Po wierzchu posyp kakao.Źródło: Olivia