Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty chleb domowy"
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 817
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 817
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Przesiej mąkę tortową i żytnią, wymieszaj i na środku zrób dołeczek. Dodaj starty na małych oczkach ziemniak, sól, kminek, cukier, roztopiony smalec i rozkruszone drożdże. Dodaj 300 ml wody i wszystko to wymieszaj dokładnie. Uformuj kulę, przykryj i wstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosło.
Następnie jeszcze raz przegnieć je i uformuj bochenek. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz chleb najpierw przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie obniż ją do 180°C i dopiekaj jeszcze przez 40 minut.
Czas przygotowania: 80 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 169 kcal.Źródło: TV14