Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygotowania, bez wyrabiania a chleb jest naprawdę smaczny.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 41
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 329
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1412
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 141
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 41
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 329
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1412
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 141
Składniki
Wieczorem drożdże kruszę do szklanki, dodaję cukier, wlewam trochę wody, mieszam. Do dużej miski wsypuje mąkę, sól, pestki słonecznika, wlewam rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, olej, dokładnie mieszam tak żeby połączyły się mi wszystkie składniki. Następnie przykrywam miskę folią i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia rano, przekładam ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagniatam ciasto formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej. Do piekarnika wstawiam puste naczynie żaroodporne i nagrzewam do 250°C. Naczynie ostrożnie wyjmuję, zdejmuję pokrywę a do naczynia przekładam uformowane ciasto. Naczynie przykrywam pokrywą, umieszczam ponownie w piekarniku. Chleb piekłam 50 minut w 220°C, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywę.
Chlebek gotowy. Smacznego.