Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis nie tyko dla początkujących - chleb bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli używasz robota kuchennego. Trzeba tylko odczekać, żeby wyrósł i można się cieszyć smakiem domowego, zdrowego chleba bez polepszaczy.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Wymieszać mąkę i drożdże, dodać sól wymieszać jeszcze raz (chodzi o to, żeby nie sypać soli bezpośrednio na drożdże). Można dodać różnych ziarenek, słonecznik, dynia, nasiona lnu, co kto lubi. Dodać oliwę, ciepłą wodę, zarobić ciasto, najlepiej mikserem z końcówką-hakiem, około 5 min.
Przykryć miskę, zostawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Przełożyć na blat, krótko zarobić, uformować bochenek, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć - można włożyć całą blaszkę z chlebem do dużej reklamówki, tak aby chleb nie dotykał folii.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny. Pod koniec wyrastania nagrzać piekarnik do 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół). Kiedy chleb jest już dobrze wyrośnięty, delikatnie wyciągnąć z reklamówki i wstawić do piekarnika.
Piec 10 min, obniżyć temperaturę do 180 °C z termoobiegiem (200 °C grzanie góra-dół). Piec kolejne 10-15 min. Chleb jest gotowy, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Odstawić na kratkę do wystudzenia przez conajmniej godzinę przed krojeniem. Smacznego!