Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. Można też z nich zrobić mini burgery. Bardzo ładnie prezentują się na stole, ale przede wszystkim są pyszne, bo domowe. Podejrzewam, że najbardziej ucieszą się z nich dzieci, bo idealnie pasują do małych rączek.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 187
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 187
Składniki
Cieple mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wszystko wymieszać i wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na małe kawałki, mniej więcej równej wielkości. U mnie wyszło 21 sztuk po około 40 g. każda. Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. Następnie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie makiem i sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25 minut.