Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy w domu zabraknie pieczywa a pogoda za oknem nie nastraja do jazdy na zakupy? Upiec pyszne, pachnące bułeczki. Jedyny warunek to drożdże w lodówce, mąka i jakiekolwiek ziarna. Jeszcze przyda się odrobina chęci i bułeczki gotowe! Wzorowałam się na przepisie znalezionym na http://niebonatalerzu.pl/…/bueczki-z-ziarnami-atwe-domowe-b… ale zmieniłam proporcje i lekko zmodyfikowałam. Z mojego przepisu wyszło 7 bułeczek.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Składniki
Drożdże wkruszam do garnuszka, dodaję cukier i letnią wodę. Mieszam do rozpuszczenia drożdży po czym odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże ruszyły.
Obie mąki i sól wsypuję do miski i mieszam razem. Dodaję rozczyn z drożdży. Zagniatam ciasto mikserem z końcówkami hak ok. 5 min. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dodaję po trochę letniej wody aż ciasto będzie dało się mieszać ale było zwarte. Na koniec dodaję wszystkie ziarna i zioła prowansalskie i krótko raz jeszcze przemieszam. Ciasto przekładam do miski wysmarowanej oliwą i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy ok. 40 min. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat wysypany mąką. Formuję gruby wałek i kroję ciasto na 7 równych części. Formuję kulki i układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w sposób widoczny na zdjęciu. Boki tortownicy warto wysmarować olejem. Bułki smaruję rozmąconym jajkiem i sypię dowolnymi ziarnami. Bułeczki przykrywam i znów daję do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.30 min.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.35 minut. Czy bułeczki są gotowe najlepiej przeprowadzić test suchego patyczka.