Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający, bogaty w witaminy, pyszny, tani, zdrowy, staropolski
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 26
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 26
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Chleb pokroić w cienkie kromki, podpiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Zagotować wodę, podstudzić, do ciepłej wrzucić połamany chleb i cukier, wymieszać, wystudzić, aż będzie letnia, dodać drożdże roztarte z cukrem i dobrze wymytą cytrynę, pociętą w cienkie plastry, ale bez pestek. Z zostawionymi pestkami kwas nabierze niemiłej goryczy. Garnek przykryć gazą lub ściereczką. Zostawić na 12 - 24 godziny, zależy od temperatury otoczenia (im cieplej, tym fermentacja przebiega szybciej)
Następnego dnia przecedzić całość przez gęste sitko lub rzadkie, wyłożone gazą. Przecedzony płyn zlewać do butelek, do każdej dodawać łyżeczkę rodzynek. Butelki mogą być szklane, zamykane kapslem na sprężynie (najlepsze) lub po wodzie mineralnej, przepłukane przegotowaną, ciepłą wodą.
Zostawić w chłodzie (piwnica, dół lodówki) na kilka dni, od 2 do Otwierać bardzo ostrożnie, bo kwas, który postoi troszkę dłużej, ma tendencję do wytryskiwania aż pod sufit. Bardzo smakowity. Pełen jest witamin z grupy B oraz bogaty w witaminę C.